Download gratis de verhalenbundel “Kaas met gaatjes”

De verhalenbundel “Kaas met gaatjes” was het 5e boek na Galgenaas, De Slaapkamer, De knetterende schedels en Recht op antwoord. Het verscheen postuum in 1970. Kaas met gaatjes bevat de volgende verhalen: “Kaas met gaatjes”, “Côtes de Kabylie”, “Sabine over Poesjkin”, “Inter faeces et urinam”,”Van de hoeren naar de vrouwenarts”.

Download dit gratis ebook in epub of pdf op facebook.com (je moet fan worden om het ebook te kunnen downloaden). De downloadlink zit links in het menu onder gratis ebook. Een deel van de verhalen (ook uit de andere bundels) zijn op deze site ook online te lezen.

De Knetterende Schedels heruitgegeven door Vrijdag

Deze week is het precies vijftig jaar geleden dat Roger Van de Velde overleed. Naar aanleiding daarvan geeft Uitgeverij Vrijdag De Knetterende Schedels opnieuw uit.

Deus ex Machina nr. 172 over Roger Van de Velde

Vandaag, 30 mei, is het precies vijftig jaar geleden dat Roger Van de Velde overleed. Deus ex Machina heeft een themanummer gewijd aan leven en werk van Van de Velde.

Daarom is het nu tijd, vindt Deus ex Machina, om mens en werk hulde te brengen met een auteursnummer. Van de Veldes proza is dringend toe aan een nieuwe generatie lezers.

Erik Vlaminck opperde dat een biografie over Van de Velde ontbreekt en Ellen Van Pelt vat nu het plan op om die te schrijven.

Voorlopig met vele vragen: Waar ben ik aan begonnen? Wat als ik de mist inga? Hoe vind ik informatie over zijn jeugd? Hoe werk ik me door de bergen archiefmateriaal? Wat voor soort biografie ga ik schrijven? Zal ik de juiste toon vinden?

2020. Dan moet de biografie over Roger Van de Velde waar ze nu aan schrijft klaar zijn. Dan is het vijftig jaar geleden dat Roger Van de Velde stierf.

Op haar blog-pagina houdt ze u op de hoogte over het schrijven van deze biografie. Hebt u Roger Van de Velde gekend of kent u iemand die hem heeft gekend? Aarzel dan niet om haar te contacteren.

Knetterende Schedels verfilming door Kris Verdonck
Knetterende Schedels is een verfilming van het werk van Roger van de Velde. Regisseur Kris Verdonck en zijn ploeg draaiden de film in dezelfde gevangenis als waar de Van de Velde Knetterende Schedels meemaakte en neerpende.

Journalist Roger van de Velde zat tien jaar lang in de psychiatrie en in de gevangenis omwille van een verslaving aan pijnstillers. Daar berichtte hij over in kortverhalen en in het pamflet Recht op Antwoord. Samen met bewaard gebleven brieven vormen ze de bron van het scenario van de kortfilm.

Roger van de Velde - Herdenking en evocatie van een groot schrijver

Dinsdag 2 juni, om halfacht in GC De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel. Toegang vrij!

Programma

  • Erik Vlaminck: “het levensverhaal van een integer mens”
  • Voordracht van een kortverhaal van Roger van de Velde
  • Fons Lanslots: Roger van de Velde, Vrijzinnig Humanist, over zijn journalistiek werk
  • Receptie

Bezoek op 11 november de Roger Van de Velde-facebookpagina en download gratis je exemplaar van Kaas met gaatjes in eBook of PDF-formaat

Bezoek op 11 november 2012 de Roger Van de Velde-facebookpagina en download gratis je exemplaar van 'Kaas met gaatjes' in eBook of PDF-formaat.

De verhalenbundel Kaas met gaatjes was Roger Van de Velde's vijfde boek na Galgenaas, De Slaapkamer, De knetterende schedels en Recht op antwoord. Het verscheen postuum in 1970.

Recht op antwoord (1969)

In Recht op antwoord richtte Van de Velde zijn pijlen op de censuur die hem te beurt viel. Een tweede en zo mogelijk belangrijkere klacht in Recht op antwoord, betrof een terechte en meedogenloze kritiek op de abominabele en vaak onrechtvaardige Belgische procedure tot internering waarvan Van de Velde slachtoffer was. De willekeur van psychiaters die de detentieduur bepaalden en het absolute gebrek aan medische of therapeutische behandeling voor de geïnterneerden worden door Van de Velde haarscherp aan de kaak gesteld.

Omdat Recht op antwoord, meer dan veertig jaar na het verschijnen van de eerste druk, pijnlijk actueel blijft, zorgen we er voor dat deze aanklacht ook vandaag nog gelezen kan worden.

Lees hier Recht op antwoord, we wensen je veel leesplezier!

Erik Vlaminck en Walter van den Broeck over Roger Van de Velde, afgewisseld met geluidsfragmenten uit "Van de Velde - J'aimerais mieux de bouche vous le dire (sic)

Van de Velde | Olympique Dramatique

Van de Velde
J'aimerais mieux de bouche vous le dire (sic)

Erik Vlaminck schrijft een nieuw toneelstuk voor drie acteurs over de onterecht vergeten Antwerpse schrijver Roger Van de Velde (1925-1970). Geert Van Rampelberg, Ben Segers en Wouter Hendrickx spelen. Puzzelstukjes van een versplinterd leven. Soms schitterend in de zon. Soms zwart van de diepste ellende. De pijn van het zijn in schoonheid gevat.