Knetterende Schedels verfilming door Kris Verdonck
Knetterende Schedels is een verfilming van het werk van Roger van de Velde. Regisseur Kris Verdonck en zijn ploeg draaiden de film in dezelfde gevangenis als waar de Van de Velde Knetterende Schedels meemaakte en neerpende.

Journalist Roger van de Velde zat tien jaar lang in de psychiatrie en in de gevangenis omwille van een verslaving aan pijnstillers. Daar berichtte hij over in kortverhalen en in het pamflet Recht op Antwoord. Samen met bewaard gebleven brieven vormen ze de bron van het scenario van de kortfilm.

De hoofdrollen worden gespeeld door Dries De Win  (Froe Froe, VRT) en Sam Bogaerts. Belangrijke bijrollen zijn  er o.a. voor Sara De Bosschere, Lander Cornelis, Roel Van den dries, Willy Govers, Jacques de Bock en de Antwerpse undergroundlegende Ludo Mich. Ook de acteurs van de Kempense toneelkring Het Heidebloempje speelden belangrijke neven- en figuratierollen.

Knetterende Schedels is de eerste Belgische film die in een bestaande gevangenis werd gedraaid. Deze unieke locatie speelt een belangrijke rol, als een extra personage, in de film.

Tijdens het draaien was de ploeg onderworpen aan dezelfde veiligheidsregels als bezoekers en gedetineerden. Zo mocht niemand een gsm of ander communicatietoestel op zak hebben en werd alles wat naar binnen moest, gecontroleerd. 

Om het scenario te kunnen schrijven, deed Kris Verdonck research in het archief van het Letterenhuis. Daar worden honderden brieven van Roger van de Velde bewaard, sommige nog beter geschreven dan het gekende gepubliceerde werk.

Om de kortfilm te kunnen maken, stak Kris zich in schulden. Hij hoopt via crowdfunding een deel te kunnen recupereren.

Meer info vind je op facebook.com/knetterendeschedels.

17-05-2017