Deus ex Machina nr. 172 over Roger Van de Velde

Vandaag, 30 mei, is het precies vijftig jaar geleden dat Roger Van de Velde overleed. Deus ex Machina heeft een themanummer gewijd aan leven en werk van Van de Velde.

Daarom is het nu tijd, vindt Deus ex Machina, om mens en werk hulde te brengen met een auteursnummer. Van de Veldes proza is dringend toe aan een nieuwe generatie lezers.

In het inleidend essay blaast Jan Bettens het biografische stof van Roger Van de Velde en van zijn literaire oeuvre.

Van de schrijver zelf stelt Deus ex Machina maar liefst drie originele bijdragen voor. ‘Posthuum postscriptum’ is een warm pleidooi voor het korte verhaal, dat kort na zijn dood zal verschijnen in het tijdschrift Avenue.

Op drieëntwintig januari 1965 schrijft Van de Velde vanuit zijn Turnhoutse cel een lange brief aan psychiater Robert Debandt, die als gerechtspsychiater en lid van de psychiatrische commissie mee oordeelt over zijn eventuele vrijlating op proef. Deze brief, opgenomen in dit nummer, is voor het eerst integraal te lezen.

Van de Velde was sinds 1947 ook en vooral een rasjournalist. Uit zijn rijke journalistieke carrière kiezen we ‘Pleidooi voor een “Zwart Manneke”’, een artikel dat al in 1959 verscheen in De Nieuwe Gazet maar dat ook anno 2020 nog veel zegt over de mens en journalist die Van de Velde was.

Daarnaast mag Deus ex Machina uitpakken met een voorpublicatie uit de biografie die Ellen Van Pelt schreef over Roger Van de Velde en die eind dit jaar verschijnt.

Jan Lampo haalt herinneringen op aan het ‘geval Roger’ en de link met zijn eigen vader, de schrijver Hubert Lampo.

Jan Daems, een echte psychiater, kruipt in de huid van de (fictieve?) Dr. Poulard, een zelfingenomen, hoogdravende zenuwarts op rust die een recht op antwoord claimt.

Verder in dit nummer vindt u nog gedichten van Annelies Mertens, Renaat Ramon en Herlinda Vekemans. Eindigen doet Deus ex Machina met twee korte verhalen van Hanna Desmet en Yoeri Hostie.

Voor wie nog nooit iets van Roger Van de Velde gelezen heeft of wie zijn werk wil herontdekken, heeft Deus ex Machina een FANTASTISCHE AANBOD:

Voor 35 Euro (Nederland: 40 Euro) ontvang je het Roger Van de Veldenummer + een abonnement op Deus ex Machina + de heruitgave van Roger Van de Veldes 'De knetterende schedels' (winkelwaarde: 22 euro).

En: wie al abonnee is, kan de heruitgave van 'De Knetterende Schedels' voor 15 Euro (Nederland: 18 Euro) toegestuurd krijgen.

Meer info op de website deusexmachina.be.

30-05-2020